4. maj mindehøjtidelighed på Svinø Kirkegård

62 faldne, allierede flyvere fra 2. verdenskrig ligger begravet på Svinø Kirkegård mellem Næstved og Vordingborg. De æres den 4. maj ved en mindehøjtidelighed på kirkegården. 46 amerikanske piloter har desuden været begravet på kirkegården, men er siden ført hjem.

”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.” I år er det 72 år siden, at frihedsbudskabet lød i BBC radio den 4. maj klokken 20.37.

I den anledning samles folk fra hele lokalområdet omkring Svinø for at mindes de unge mennesker, der gav deres liv i under 2. Verdenskrig.

Højtideligheden indledes med gudstjeneste klokken 19.30, som provst, sognepræst Mette Magnusson, forestår. Efter gudstjenesten, klokken 20.20, vil Holbæk Pipe Band og trompetere fra Gardehusarregimentet skabe den musikalske ramme ved højtideligheden ved gravene. Frivillige fra Flyverhjemmeværnet og ”Danmarks Veteraner” tager opstilling langs gravene som æresvagt.

Flyverstaben ønsker fortsat at markere Flyvevåbnets deltagelse. Flyveskolen vil derfor udføre en ceremoniel overflyvning med fire træningsfly af typen Saab T-17 Supporter.

Flyvevåbnet er i år repræsenteret ved Chefen for Flyverhjemmeværnet oberst Per J. Larsen. Endvidere vil repræsentanter for de landes ambassader, der har faldne på kirkegården, være til stede sammen med lokale myndigheder og foreninger.

Mindehøjtideligheden overværes ofte af pårørende til de faldne flyvere.

Det var tyskerne, der valgte Svinø som én af fem centrale begravelsespladser i hele Danmark. Efter krigen blev den meget smukke krigskirkegård indrettet og indvielsen fandt sted i maj 1950 på 5 års dagen for Danmarks befrielse. Gennem alle årene er der blevet afholdt en mindehøjtidelighed den 4. maj om aftenen.

Til redaktionerne
 Program Svinø Kirkegård 4 maj 2017
Kontaktinformation
Formand: Bjarne Hesselberg – mobil 21 45 64 48.